Morze Egejskie

Egejskie Morze, część Morza Śródziemnego pomiędzy Półwyspem Bałkańskim, wybrzeżem Azji Mniejszej i wyspami: Kithira, Kreta, Karpathos, Rodos. Poprzez cieśniny tureckie (Dardanele, Bosfor), połączone z Morzem Czarnym, przez Kanał Koryncki z Morzem Jońskim.

Występują liczne wyspy należące do archipelagów Cykladów i Sporad oraz pojedyncze wyspy m.in. Chios, Imroz, Lesbos, Limnos, Samotraka, Thasos. Połączone z otwartymi wodami Morza Śródziemnego m.in. poprzez cieśniny Karpathos, Kasos, Kithira.

Stanowi obszar aktywny sejsmicznie i wulkanicznie. Temperatury wód powierzchniowych wahają się od 11 do 16°C zimą i od 22 do 25°C latem. Zasolenie od 33 do 39‰. Powierzchnia 191 tys. km2, średnia głębokość 377 m, maksymalna głębokość 2529 m.

W wodach Morza Egejskiego prowadzi się połowy sardynek, makreli, sardeli, ostroboków, barweny, krewetek, głowonogów i gąbek. Do ważniejszych portów należą Pireus, Saloniki (Grecja) i Izmir (Turcja).

Północna część Morza Egejskiego nosi tradycyjną nazwę Morza Trackiego, południowa Morza Kreteńskiego, zaś obszar pomiędzy Półwyspem Peloponeskim i Cykladami nazywany jest Morzem Mirtejskim.